onsdag 25 februari 2009

Grattis Kronprinsessan Victoria!


Grattis!
Som en stolt monarkiförespråkare säger jag nu grattis till vår mycket duktiga Kronprinsessa Victoria och önskar det nya paret även lycka till! Daniel Westling är knappast någon som visat sig så mycket i media, så verken jag eller så många andra vet särskilt mycket om honom, men Victorias val är med all sannorlikhet bra.

Det är vid sådana här tillfällen republikanerna träder fram. Även om de inte finns så många av dem i Sverige syns dem mer under stora kungliga händelser. Bemöt dem gära och ge dem svar på tal! Gå gärna med i Rojalistiska Föreningen (pris 200 kr per år).

Tänkte även här bemöta republikanernas vanligaste argument.

1. "Monarki kostar för mycket"
- Nej, moarki är ett otroligt billigt statsskick. Alla de byggnader och dom anställda skulle kosta minst lika mycket om man istället hade en President. Förutom detta skulle turistnärigen och kungafamiljen som varumärke inte alls finnas som det gör idag om det infördes republik. Dessa intäkter är otroligt viktiga för den svenska ekonomin så vi tjänar förmodligen massor av pengar på monarkin. Förutom detta lär valen som hålls i en republik kosta otroligt mycket skattepengar.
2. "Det är odemokratiskt med monarki"
- Även här har dom fel. Kungaparet har igen egentlig makt. Därmed kan man inte tala om demokrati. Om det infördes republik kan man också undra hur det skulle se ut med demokratin då. För en person som väljs till President att få stöd krävs det att folk vet något om denne, vilket snabbt lär leda till politik. Idag har kungen ingen politisk tillhörighet, vilket en president lär ha.
3. "Ingen ska vara mer värd än någon annan"
- På vilket sätt skulle införandet av en republik lösa detta problem, om det nu finns ett problem.

Inga kommentarer: