måndag 26 maj 2008

Studieskulder och CSN

Det här har ingenting med Sverigedemokraterna att göra utan är endast mina egna tankar. Som student lever jag ett typiskt studentliv. Jag bor i Norrköping och pluggar på Linköpings Universitet campus Norrköping. Eftersom jag ursprungligen kommer från Stockholm har jag mina rötter där så jag åker dit ganska ofta, ett tag var det i stort sett varannan helg.

Jag får varje månad 7000-8000 kr av CSN för att klara av hyran, mat, studielitteratur mm… Jag bor förhållandevis bra, i en korridor och betalar varje månad ca 3100 kr till hyra. Samtidigt som jag lever bra och går ut en del ser jag i tidningarna rubriker som ”Sveriges studenter är fattiga” eller ”studenter har inte råd med tandvård.” Enligt mig är detta skitsnack. Vi studenter har det egentligen mycket bra. Om vi skulle skippa ölen om helgerna, äta hemma eller ta med mat, och kanske försöka sluta röka/snusa skulle pengarna finnas i överflöd. Sveriges studenter har det jätte bra, de och även jag är bara bortskämda.

Därför anser jag personligen (OBS) att studiebidraget borde sänkas för Sveriges högskole- och universitetsstudenter och lånet höjas. Eftersom lånet höjs bör dagens system med två nivåer på lån också ersättas med tre eller fyra nivåer.

Studiebidraget skall inte gå till öl, dyra resor, tobak och restaurangmat! Det borde enbart gå till det studenterna absolut behöver för att leva ett hälsosamt liv och klara av studierna! Nyligen såg jag dessutom en artikel i Dagens Nyheter där 29,000 studenter inte betalat tillbaka sina studieskulder (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=773476). Pengarna kommer från Sveriges skattebetalare och är det inte då bättre att de går till något annat i samhället, t.ex. billigare kollektivtrafik?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och allas kostnader motsvarar dina? Hyreskostnaden på en lägenhet i din hemstad ligger på 1000 kr mer. De studenter som har minst pengar är äldre studenter (majoriteten av studenterna börjar studera när de är 25+). Nyligen så gjordes det en undersökning på ditt universitetet.

"Lars Holberg, informationsdirektör på i campus i Norrköping, säger att den siffran är ett tecken på att det i dag är hopplöst att leva på i studielån.
- Det finns många studenter som inte har någon ekonomisk stöttning hemifrån och som måste leva på studelån. Det här är en signal om att det miste göras något åt studiefinansieringen.
Bland de studenter som är 30 år eller äldre, är siffran ännu högre: 40 procent anser att deras ekonomiska situation hindrar dem från att nå sina mål.
Lars Holberg tror att det beror på att äldre ofta har ett större försörjningskrav och fler fasta utgifter.
- Äldre studenter har kanske barn och familj som de måste försörja och problemet blir därför tydligare for dem, säger han.
Det kan jämforas med den grupp studenter som nyss avslutat studier på gymnasiet. Bland dem tycker endast 20 procent att ekonomin är ett problem."

Var tredje tvingas ta ett extrajobb för att kunna försörja sig som samtidigt drabbar studierna negativt, är det bra för samhällsekonomin? Nej! Det är slöseri med kompetens att en civilingenjörsstudent MÅSTE jobba extra på McDonald's för att KUNNA FÖRSÖRJA SIG istället för att bli klar med sin utbildning i tid.

Markus Wiechel sa...

Givetvis inte. Dock har jag goda vänner som studerar framförallt i Stockholm. Dert är dyrare där, och även dem som inte jobbar extra har råd att gå till krogen om helgerna och några av dem snusar regelbundet.
Jag tror att det skulle vara bra med en lösning där studiebidragets nivå är högre/lägre beroende på studieområdet. Att äldre har det hårdare är så klart svårt att ändra på.

Anonym sa...

Med integrationsministerns nya förslag om att ge 12.000 kronor per person till varje invandrare som klarar av Svenska För Invandrares slutrov så lär inte det precis förbättra ekonomin. Särskilt inte med tanke på att det i år går 65.000 personer i kursen.. en tanke bara.
Håller med dig om att studiebidraget inte ska gå till öl och tobak, mm. /Sanna, sdu sjuhärad