torsdag 5 juni 2008

Nya strandtrenden: Burkini


Nu väljer Sveriges politiker att bidra till framväxten av ett av världens grövsta kvinnoförtryck istället för att ge muslimska kvinnor fri- och rättigheter. Den s.k. ”burkinin” som från början finansierades av Malmö stad ser nu ut att bli årets nya sommartrend enligt Dagens Nyheters ekonomidel. Är det här vägen vi ska gå? Tydligen.

För att komma till artikeln på Dagens Nyheter är det bara att trycka på titeln på inlägget ”Nya strandtrenden: Burkini”.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det är konstigt, det är så populärt med feminism idag, men påpekar man kvinnoförtrycket i islam så blir feministerna upprörda att man är så "rasistisk"...

Anonym sa...

Folk får välja om de badar i heltäckande sopsäck. Det handlar inte om samhällets fri- och rättigheter. Tänk om, tänk rätt.

Markus Wiechel sa...

Jo, det handlar verkligen om folks fri- och rättigheter. Alla kanske inte förstår hur många kvinnor, inte minst muslimska kvinnor, har det. Till stor del tvingas de bära burka, nikab eller i det här fallet burkini.

Anonym sa...

Anonym: Angår inte folkets väl hela nationen? Det är individerna som skapar samhället. Dessutom, då invandringen från Irak (som är shiastyrt) och andra islamistiska länder ökar i Sverige, är detta samhällets angelägenhet i allra högsta grad.

Anonym sa...

jag håller med anonym, de får välja själva. Vill ni vara handen som sliter av slöjan av kvinnan som själv har valt att bära den?

Markus Wiechel sa...

Hur ska man veta om de själva verkligen vill? Det är omöjligt. Precis så som jag tycker om dödsstraff, många är skyldiga men man vet aldrig vem som är oskyldig, därför är det fel med ett sådant straff. När man pratar om burkan eller burkinin tvingas säkert betydligt fler än hälften av kvinnorna att bära den av deras män eller deras religion/kultur.
Även i koranen är det inte tvunget att de ska bära burkan så det är knappast så att man går emot islam på så vis.

Anonym sa...

"När man pratar om burkan eller burkinin tvingas säkert betydligt fler än hälften av kvinnorna att bära den av deras män eller deras religion/kultur."
Och du har siffror som underbygger den tesen?

Vad näst, ska man förbjuda barn att spela fotboll bara för att en andel tvingas dit av sina föräldrar? Ska man förbjuda religioner för att en andel tvingas till tro av sina släktingar?

Att bära slöja är något som måste vara valfritt. Att det finns en hel del fall där det inte är valfritt är beklagligt och något man måste kämpa mot. Men att tillämpa kollektiv bestraffning, som straffar personer som bär den p.g.a. tradition/kultur är ju bara osmakligt.
Kollektiv bestraffning på alla olikheter verkar vara SD's medicin mot mångkulturen.

Markus Wiechel sa...

Jag har inga siffror, det är just därför jag sa "säkert". Dock efter att ha sett vad som har hänt i t.ex. Afghanistan när talibanregimen och de extrema islamisterna föll visar tydligt att det är på det här settet.
Ja, om ett barn inte får en fotboll tror jag inte alls skulle kränka denne så mycket. Men när en kvinna tvingas täcka hela sin kropp i stora påsaktiga kläder, ja då är det en direkt kränkning utan tvekan.

Anonym sa...

Angående tvånget att bära slöja, i andra islamistiska länder är det förenat med dödsstaff för en kvinna att vägra bära slöja,(enligt shialagarna)och enligt senaste repotaget från SVT har ca 9.000 kvinnor mist livet pga detta endast i Irak under en femårsperiod. Antalet shiamuslimer i Sverige är ännu oklart, men det uppskattas att ca 35-40% hör till shia. Dödsstaffet kan av naturliga skäl inte tillämpas i Sverige (det har endast skett ett par hedersrelaterade mord här, vad jag vet om), men straff och tvång förekommer med all säkerhet ändå. Hur man ska åtgärda detta problem är en svår fråga.
Ska vi chansa och tillåta slöja/burka, med risk för att en hel del kvinnor blir tvingade till det, och straffas vid olydnad?
Eller; förbjuda det, så att dessa kvinnor slipper tvånget utan straff, med följden att ett par kvinnor känner att de inte lever upp till sin religions krav?

Kan det vara fjärde gången vi diskuterar detta ämne nu? :-P

Anonym sa...

"Jag har inga siffror, det är just därför jag sa "säkert". "

Så med andra ord har du egentligen inget annat än ett antagande från som bevis för att mer än hälften skulle tvingas bära burka?
Att jämföra Afghanistan med Sverige är väl kanske inte riktigt relevant med tanke på hur långt sekulariseringen har nått i Sverige respektive Afghanistan.

Markus Wiechel sa...

Du vill verkligen riskera en massa kvinnors säkerhet för att folk ska få bära burka, något som inte ens är tvunget enligt koranen?
Statistiskt bevis eller inte så är det ett faktum att burka-relaterade hemskheter händer runt om i världen. Även i Sverige.

ps. Sanna, bra inlägg!

Leo Sundberg sa...

Sd:s medicin mot mångkulturen är först och främst att stoppa massiv invandring från tredje världen.

Anonym sa...

Arvidzson, angående dessa siffror; kolla mitt inlägg ovan så får du dig ett hum om siffrorna. Åtminstonde antalet shiamuslimer som enligt lag ger dödsstraff på avsaknaden av slöja.