tisdag 31 mars 2009

Kommunfullmäktige


Sverigedemokraterna i Norrköping fick två mandat i kommunfullmäktige i valet 2006. Om det vore idag skulle båda stolar varit tillsatta men tyvärr kan man inte ändra på vad som hänt. Innan valet 2006 fanns det inte ens någon kommunförening så man kunde inte vänta sig att dessa två stolar skulle bli besatta, vi får ju tyvärr inte tillsätta någon ersättare nu när valet är över. Detta gjorde dock att det blev möjligt för oss att skapa en fungerande kommunförening och det tackar vi i sd Norrköping för.

Vad jag bevittnade under gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige är nog ganska skrämmande. Punkt nummer ett och två i dagordningen varade i över tre timmar efter hetsiga debatter som snarare låg på riksnivå än kommunal nivå. Socialdemokrat efter socialdemokrat anklagade det borgerliga blocket för att inte kunna styra Sverige och Norrköping. Efter rotlösa anklagelser om dåligt styrande från regeringens sida fick de borgerliga försvara regeringen och vänsterkoalitionen ville hela tiden att statskassan skulle hjälpa till att finansiera stora delar av Norrköpings utgifter.

En socialdemokrat, Peter Kennerfalk, var säskillt aktiv med att anklaga oppositionen. Han verkade inte riktigt förstå att det var vänsterkoalitionen som styrde Norrköping och att kommunfullmäktige just var till för att diskutera kommunens politik. Hans argument, som bestod av påståenden helt utan grunder, kunde rätt som det var ställa sig upp och skrika trots att han inte fått order av Ordöranden Li Teske (s). I slutet av sammanträded kunde man dessutom se honom läsa sportdelen av en dagstidning samtidigt som många av dom andra ledamöterna diskuterade viktiga ämnen.

En annan socialdemokrat gick till och från sin stol (mestadels från) och verkade inte lyssna på vad som sas utan istället spenderade tiden som medborgarrepresentant genom att läsa en skönlitterär bok eller prata med sina åhörarvänner (han blev även hyschad under en viktig debatt om kommunens ekonomi).

Är det inte dags att man gör något åt detta? Stoppa diskussionerna som ligger på riksnivå och se till så att ledamöterna i KF faktiskt är angeskerade i kommunens frågor. Det är i alla fall vad jag tycker. Sammanträdet avslutades inte (kanske inte så konstigt) och kommunfullmäktige kommer sammanträda igen på torsdag.

Inga kommentarer: