tisdag 31 mars 2009

Könsdiskriminering


Nu har SLU, Sveriges lantbruksuniversitet (där Sveriges enda veterinärutbildning finns) fällts för könsdiskriminering. Enligt Dagens Nyheter får 44 kvinnor totalt 1,5 miljoner kronor, eller 35.000 kronor var, för att inte ha fått en plats på universitetet. Universitetet har precis som många andra universitet och arbetsplatser använt sig av så kallad "positiv särbehandling" där vissa går före andra på grund av vilka dom är. I detta fall gick 44 män före kvinnorna på grund av deras kön.

Varför detta fall just togs upp och varför universitetet verkligen fälldes är för mig ett mysterium. Det händer överallt, skillnaden är dock att det normalt sätt är män som mister sin plats på utbildningen eller jobbet de vill ha för att det råkar vara kvinnodominerat. I detta fall var det alltså tvärtom vilket kan ha med feministtrenden att göra.

Personligen är jag emot all form av särbehandling. Denna form, som då kallas "positiv" är inget undantag (generellt sett). Varför ska någon få en plats på ett jobb eller en utbildning bara för vem personen i fråga råkar vara? Det borde gå till den som är mest lämpad och i detta fall borde det vara lotteri där alla har samma chans att bli dragen. Om man ska arbeta mot orättvisor kan man inte samtidigt diskriminera någon. Man får ändå inte glömma att detta är ett steg i rätt riktning för att motarbeta en av den mest grundläggande diskrimineringen som idag finns i vårt samhälle.

Inga kommentarer: